tiistai 10. syyskuuta 2019

5 vinkkiä maailman pelastamiseen

Tämä postaus on toteutettu yhteistyössä Lakeuden Etapin kanssa.

palkintojen jako

Vaikka mun kesä urheilun kannalta olikin hyvin mitäänsanomaton ja tylsä alamäki, on mulle tapahtunut paljon siistejäkin juttuja. Kaikkein siisteintä on varmastikin se, että pääsin opiskelemaan just sinne minne halusin! Hain ainoana hakukohteenani suomen kielen ja kirjallisuuden aineenopettajan kandidaatti- ja maisteriohjelmaan Jyväskylän yliopistoon, ja vaikka pääsykokeista jäikin hämmentynyt ja epäuskoinen fiilis, sain kuin sainkin pääsylipun bileiden ja haalareiden luvattuun maahan. Mun kohdalla tämä iloinen uutinen tarkoitti myös muuttoa pois kotoa. Ekat viikot uudessa asunnossa yhdessä poikaystäväni ja kanini kanssa ovat sujuneet sujuvan leppoisasti ja vähemmällä kotityömäärällä kuin odotin. Vielä on tehtävää kämpän suhteen, mutta kyllä tämä alkaa jo kodilta tuntua! Asunnosta todennäköisesti lisää myöhemmin, pysykää kuulolla sisustuksesta kiinnostuneet!

On siistiä nähdä konkreettisesti elämän menevän eteenpäin. Viime vuosina on tapahtunut rutkasti kehitystä aikuistumisrintamalla, minkä huomaan omassa ajatusmaailmassani näin pesästä lentämisen kynnyksellä. Kuortaneella asuessani olin 16-vuotias lapsi, joka söi päivästä toiseen kanapastaa, nuudeleita ja jäätelöä, kääri astiat ennen ateriaa tuorekelmuun välttyäkseen tiskaamiselta ja kävi pari kertaa päivässä kaupassa heräteostoksilla. Oikeasti aikuinen en koe olevani edelleenkään, mutta onnekseni voin sanoa, että eteenpäin on menty. Mulla alkoi juuri uudenlainen arki, minkä takia olen kesän mittaan uhrannut paljon ajatuksia sille, miten haluan elämäni elää. Mitkä ovat ne periaatteet, joiden ympärille haluan rakentaa toimintani, ja millä keinoin?

Ekologiset arvot ovat olleet osa arvomaailmaani jo lapsesta saakka. Ne ovat myös ehkä laiminlyödyimpiä arvojani. Olen toiminut niiden vastaisesti toistuvasti, vaikka ne ovatkin oikeastaan mulle tosi tärkeitä. Olen päättänyt alkaa elämään arvojeni mukaista elämää, jota mulla on nyt muuton myötä mahdollisuus lähteä rakentamaan alusta alkaen itselleni sopivaksi. En minä paljon muistakaan arvoistani tingi, enkä aio enää tästäkään.

Kirjoitin kuusivuotiaana Martti Lutherin tapaan oveeni teesejä eläinten oikeuksien ja ympäristön puolesta (kyllä, oikeasti). Googlasin tietoa netistä ja jäljensin lauseita lyijykynällä ruutupaperille pyrkien vaikuttamaan kaikkien niiden ajatteluun ja toimintaan, jotka ovestani kulkivat. En tiedä mitä tapahtui, lienevätkö realiteetit iskeneet vastaan, mutta sisäinen ympäristövaikuttajani luovutti ja katosi jonnekin ajan kuluessa. Oli helpompaa elää muiden mukana valmiiksi rakennetuissa toimintamalleissa juuri vaivautumatta edes kyseenalaistamaan niitä. Mitä tulee kestävään kehitykseen ja omiin arvoihini sopivaan toimintaan, perheeni tekee asioita eri tavalla kuin itse haluaisin tehdä. Herätin sisäisen ympäristövaikuttajani horroksestaan alkaessani ajattelemaan vastuullisemmin ja aikuisemmin haaveillessani omasta elämästä omassa asunnossa. Sen sijaan, että nyt tapetoisin seinämme ympäristöteeseillä ja pyrkisin muuttamaan muiden toimintaa ja arvomaailmaa, keskityn siihen, mitä pystyn itse tekemään paremmin. Muutto omaan kotiin oli paljon kaipaamani uusi alku – uusi mahdollisuus tehdä parempia valintoja, pohtia toimintaansa ja vahvistaa arvomaailmaansa.

Jotta mun maailmanpelastusvimma ei jäisi pelkäksi höpinäksi, päätin kirjoittaa ylös muutaman konkreettisen tavoitteen, tai paremmin sanottuna ehkä ohjeen, joiden mukaan pyrin parhaani mukaan toimimaan. Kaikki näistä ovat pieniä, arkisia juttuja, joilla voi lopulta olla valtava merkitys.

1.  Syö lautanen tyhjäksi. Vähennä jätteen määrää.Tästähän sen kaiken on alettava – mitä vähemmän on jätettä, sitä vähemmän se rasittaa luontoa (sekä itseä…). Jätteellä en tässä yhteydessä tarkoita pelkkiä banaaninkuoria ja vessapaperirullia, vaan kaikkea kulutustavaraa, sillä kaikki käyttämämme esineet päätyvät elämänkaarensa päätteeksi jätteeksi. Oon jo onnistunut vähentämään muovipussien käyttöä merkittävästi (jopa ongelmaksi asti; meiltä on tästä syystä aina roskapussit loppu). Myös turhat hyvän mielen ostokset oon jo karsinut melko lähelle minimiä. Ehdottomasti suurin kehityskohteeni on ruokahävikin vähentäminen, ja hyvänä kakkosena muovipullojen liika ostaminen. Mun kokisaddiktio tuhoaa vielä tän planeetan.

2.  Muista, mihin roskikseen lautasliinat laitetaan. Opettele lajittelemaan roskat ja kierrätä. Roskaltahan ei silti voi välttyä. Roskien lajittelu vaikuttaa ajatuksen tasolla helpolta, mutta itselle on tähän asti ollut tuttua erotella lähinnä biojätteet kaikesta muusta, ja silloinkin iskenyt tänka på, kumpaan roskikseen heitän servettini. Ei se toki varmasti vaikeaa ole, mutta vaatii aluksi hiukan perehtymistä. Mun uudesta kodista löytyy erikseen bio-, muovi-, pahvi-/kartonki-, lasi-, paperi- ja sekajäteroskikset, ja ongelmajätteet ja pullot sun muut kierrätetään tietenkin myös asianmukaisesti. Kierrätettäessä näistä materiaaleista muokataan uusia tuotteita tai energiaa, ja nykyään vain 2% jätteestä päätyy kaatopaikoille. 

3.  Käytä kuukuppia. Osta kestäviä tuotteita ja käytä ympäristöystävällisiä materiaaleja. Tämän tavoitteen olen jo laittanut aluille haaveillessani huonekaluista ja sisustustilpehööristä. Laadusta joutuu usein maksamaan hieman enemmän, mutta pitkällä tähtäimellä on kannattavaa ostaa ajattomia ja kestäviä tuotteita, jotka on valmistettu ympäristöystävällisistä materiaaleista, kuten täyspuusta, bambusta, pellavasta, hampusta, villasta ja erilaisista kivistä. En Ikea-kierroksellamme periaatteestakaan suostunut ostamaan halpoja muovituoleja keittiööni, vaikka nättejä olivatkin (hain sen sijaan ilmaiseksi annetut, käytetyt pinnatuolit, jotka tuunasin silmää miellyttäväksi yhdessä iskän kanssa).

Eikä kestävien tuotteiden tarvitse olla isoja juttuja: esimerkiksi laadukkaat vaatteet, uudelleenkäytettävät vanulaput, sheiverit ja muut kauneustarvikkeet, kahvikupit, pillit ja muut pienet yksityiskohdat ovat helppoja tapoja vähentää jätteen määrää. Ja naisille vinkkinä: kannattaa harkita kuukupin käyttöä tamponien ja siteiden sijaan, roskan määrä vähenee paljon (ja säästät rahaa)! 

4.  Tee kirpputoreista harrastus (tirsk, mitä kulutusjuhlaa – shoppailusta harrastus). Hyödynnä käytettyä tavaraa ja anna omia käytettyjä kamoja muille.

Tässä mun äiti on paras. Meidän suvun naisille kirppareilla kiertely on jo oikeastaan harrastus, ja ostetaan suurin osa meidän vaatteista kirpputoreilta. Ärsyttävää, että ihmisillä on kirppareita kohtaan niin suuria ennakkoluuloja, sillä kun jaksaa avata silmänsä, voi löytää oikeita aarteita. (Viime viikolla löysin kirpparilta seitsemällä eurolla laukun, joka uutena maksaa ilmeisesti 1300 euroa!!) Nykyään kirppisshoppailu on äärettömän helppoa netinkin välityksellä. Netistä löysin aiemmin mainitsemani tuolitkin, jotka sain ilmaiseksi käydä hakemassa tuunattavaksi! Oon pyrkinyt muutenkin hankkimaan huonekaluja käytettyinä ja vältellyt Ikean houkuttelevia valikoimia parhaani mukaan.

Aloitin muuton yhteydessä konmarittamaan (=luopumaan kaikesta turhasta) vaatekaappiani kunnolla, ja myin tai annoin ylimääräisiä vaatteita eteenpäin instakirpparille ja vaatekeräykseen. Tälläkin hetkellä mulla on nettikirppiksellä ja Instagramissa myynnissä paljon käyttämättömäksi jääneitä vaatteita. Tässä tavoitteessa koen olevani melko vahvoilla!

5. Älä aja Bemarilla. Vähennä autoilua.

Poikaystäväni osti ensimmäisenä ostoksenaan uutta kotia varten sähköpyörän, kauhistuneena Jyväskylän mäkisestä maastosta. Minä puristan lompakkoani tiukasti kädessäni ja uskottelen itselleni, että kyllä sitä jopollakin pääsee. Kiusaus hypätä Oskun bemarin rattiin räntäisinä kouluaamuina tulee olemaan suuri, mutta yritän tsempata ja välttää lyhyiden matkojen autoilua parhaani mukaan. Vaikka ylämäkeen. Jopolla.

Toivottavasti tämä postaus herätti jonkun toisenkin sisäisen ympäristönsuojelijan ja inspiroi tsemppaamaan. Omat arvoni eivät tietenkään ole täysin identtiset kenenkään kanssa, mutta sen sijaan, että kannustaisin muita toimimaan juuri samalla tavalla kuin itse pyrin toimimaan, haluan mieluummin rohkaista miettimään omia arvojaan ja elämään niiden mukaisesti. Pikkujutuilla on lopulta suuri merkitys, kun niitä toteutetaan isossa mittakaavassa! Let’s tehdään tää! Lisätietoa ja apua kierrätykseen löydät helposti osoitteestawww.etappi.com.

palkintojen jako

Veera

Tukijat

elisafysio 2000 mirtelorinta-jouppirinta-jouppik-rauta murske

Blogiarkisto

elisassurinta-jouppik-rautajysio 2000mirtelomurske
Top